Namazda telefondan sûre okunur mu?
Bu sebeple Kur’an-ı Kerim yüklü bu tür cihazlara abdest almadan dokunulabilir ve bu şekilde Kur’an okunabilir. Ancak Kur’an-ı Kerim’i abdestli okumak daha faziletli olduğundan elektronik cihazlarda Kur’an okunurken abdest alınması tavsiye edilmiştir.
Telefondan namaz kılmak kabul olur mu?
Sonuç olarak telefon, televizyon, internet vb. mekân ve vasıta birliğini sağlamayan bir şekilde imama uyarak kılınan namazlar geçerli değildir. Bu şekilde kılınan namazların vaktinde tekrar kılınması veya vakit geçince kaza edilmesi gerekir.
Kağıttan sûre okuyarak namaz kılınır mı?
İmam Ebu Hanife’ye göre, namaz sırasında mushaf’a bakarak sure veya ayet okumak namazı bozar. İmameyne göre ise, mekruh olsa bile namaz bozulmaz (İbn Nüceym, el-Bahr, 2/11).
Kuranı yüzünden okuyarak namaz kılınır mı?
Ramazan ayında teravih ve kıyam namazlarında yüz üzerinden Kur’an okunmasında bir sakınca yoktur. Zira bu, imama uyanlara Kur’an-ı Kerim’in tamamını dinleme imkânı sağlar.
Namazda sûre okumak şart mı?
Namazda Kur’an’dan bir parça okumak farzdır. Hanefilerin tercih edilen görüşüne göre bu miktar en az üç kısa ayet veya bu miktardan bir sure olmalıdır.
Sûre bilmeyen namaz kılabilir mi?
Hiç namaz kılamayan, hiç namaz kılmayan, hiçbir dua veya sure bilmeyen biri elbette isterse namaz kılabilir. Dinimiz böyle insanları kucaklamaya hazırdır. Ahiret ve ebedi hayat söz konusu olduğunda kaybedecek tek bir kişi bile yoktur. Cehalet namaza engel değildir.
Kuran okumayı bilmeyen namaz kılabilir mi?
Namazını sahih kılacak kadar Kur’an okuyamayan bir kimse, Kur’an okuyabilen bir kimseyi hidayet edemez.
Hızlı namaz kılmak kabul olur mu?
Namaz kılan her kimse için bu farzdır. Çünkü namaza iman, yerine getirilmesi gereken bir farzdır. Secdede başı bir karganın yemi gagalaması gibi indirip kaldırmak ve namaz esnasında acele etmek namazı bozar.
Gözle namaz kılmak günah mı?
Hanefi ve Şafii mezhebinden Züfer’e göre, başıyla işaret edemeyen kimse, gözleriyle işaret ederek namazını kılar. Gözleriyle işaret edemiyorsa, kalbiyle namazını kılar. Yani, kalbinden namazı kıldığını tasavvur ederek, kılması gereken namazları okur. Daha sonra, bu şekilde kıldığı namazları kaza etmesi gerekmez.
Şüpheli namaz kabul olur mu?
1198 – Namazdan sonra namazda şüphenin ortaya çıktığı malumdur; ancak sahih mi, bâtıl mı olduğu bilinmez ise namazı yeniden kılmak gerekir. Eğer sahih, şüphe olduğunu bilir, ancak şüphenin hangi kısımdan kaynaklandığı bilinmez ise namazı yeniden kılmak caizdir.
Bildiğin dualarla namaz kılınır mı?
Bir sûre veya âyet okunduktan sonra, ondan önce bir sûre veya âyet okumak tenzih mekruhtur. Ancak bu, namazı bozan veya sehiv secdesi gerektiren bir durum değildir (İbn Abidin, Reddü’l-muhtar, 1/546).
Namazda akla gelen şeyler namazı bozar mı?
İslâm âlimleri bu hadise dayanarak, namaz esnasında akla ve kalbe gelen düşüncelerden dolayı namazın bozulmayacağını açıklamışlardır (Kâsânî, Bedâî’, 1/215; Şevkânî, Neylü’l-evtâr, 2/397-398 [861]). Ancak insanın aklına gelen dünyevî düşüncelerle meşgul olmaması gerekir.
Kur’an’da namaz kılmayanların cezası nedir?
Namaz kılmamanın cezası Kuran’da değil, hadislerdedir. Önce uyarılır, namaz kılması istenir. Hala namaz kılmazsa 80 kırbaç yer. Hala namaz kılmazsa mürted olarak yargılanır ve mürtedin yaşama hakkı yoktur.
Namazda ayakta durana ne denir?
Kıyam ayakta durmak demektir. Namazda ayakta durmak, bu Yüce Varlık’ın önünde elleri kavuşturulmuş bir şekilde beklemek demektir. Bu süre zarfında kişi ile Tanrı arasında kimse yoktur.
Bir yere bakarak namaz kılınabilir mi?
Zira Allah Resulü (s.a.s.) namazda ayakta iken secde yerine bakardı (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/48; İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtar, 1/477). Başı çevirmeden görüş alanındaki bir noktaya bakmakta bir sakınca yoktur (Merginânî, el-Hidaye, 1/64). Buna göre bir ibadet eden kimse Kâbe’ye de bakabilir.
Namazda bilmediğimiz sureler yerine ne okunur?
Bu duaları bilmeyenler ezberlemeye çalışır; ancak ezberleyinceye kadar “Rabbena âtina” duasını okur veya üç kere “Allahümmeğfir li” demekle yetinir (bk. İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, 2/6-7; Bilmen, İlmihâl, 132, 158 ).
Namazda sesli sûre okumak namazı bozar mı?
Konuşma yeteneği olan bir kimse namazda dilini ve dudaklarını oynatmadan ve ses çıkarmadan Fâtiha ve diğer sûreleri zihninden okursa, bu kıraat sayılmaz. Bu, namazın rüknünü oluşturan kıraati yerine getirmez.
Bildiğin dualarla namaz kılınır mı?
Bir sûre veya âyet okunduktan sonra, ondan önce bir sûre veya âyet okumak tenzih mekruhtur. Ancak bu, namazı bozan veya sehiv secdesi gerektiren bir durum değildir (İbn Abidin, Reddü’l-muhtar, 1/546).
Namaz kılarken fazla sûre okumak namazı bozar mı?
Yani Fatiha’dan daha fazla sure ve ayet okumak isterseniz, sizin için zor olacaktır ve devam edemiyorsanız, namazı kesmemelisiniz. Aksine, hemen Rüku’ya girmelisiniz.