İçeriğe geç

Artezyen ne demek TDK

Artezyen Ne Demek TDK?

Artezyen sözcüğü, yer altı sularının gücüyle yüzeye doğal yolla çıkması olayını ifade eder. Bu süreç, artık basıncın artmasıyla meydana gelen bir olaydır. Sözcük, İtalyanca’dan Fransızca’ya geçmiştir ve “güçlü akış” anlamına gelir. Artezyen, en çok su kaynaklarının mühendisliğinde kullanılan bir terimdir.

Artezyen pompalama sistemleri, bir su kaynağından güçlü akışın sağlanması için kullanılır. Güçlü akış, genellikle yüzeyde bulunan pompa sistemlerinden daha etkili olmaktadır. Bu sistemler, su havzalarındaki yer altı sularının tahliyesinde, suyun yüzeye çıkarılmasında veya su basıncının arttırılmasında kullanılır. Ayrıca, bu sistemler, arıtma tesisleri ve kuyuların deşarjı için de kullanılır.

TDK (Türk Dil Kurumu), Türkçe sözcüklerin ve cümlelerin anlamlarını açıklamak için kurulmuş resmi bir kurumdur. TDK, sözcüklerin Türkçe karşılıklarının açıklamalarının yanı sıra, sözcüklerin kökeni, dilbilimsel özellikleri, ortak kullanımları ve çeşitli diğer konular hakkında çalışmalar yürütür.

TDK tarafından, Artezyen sözcüğünün anlamı şu şekilde açıklanmıştır: “Yer altı sularının gücüyle, doğal olarak yüzeye çıkması olayı.” Bu tanım, çoğunlukla su kaynakları mühendisliği alanında kullanılan başlıca bir terim olan “artezyan pompalama sistemleri” hakkında bir düşünmeye de yardımcı olur.

Artezyen olayının anlamının TDK tarafından açıklanması, sözcüğün anlamını ve bu olayın nasıl gerçekleştiğini anlamanıza yardımcı olacaktır. Sözcük, su kaynakları mühendisliği alanında kullanılan önemli bir terimdir ve bu olayın kullanım alanları geniştir. Artezyen olayının anlaşılması, su kaynakları mühendisliğinde önemli role sahiptir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir